در ادامه مطالب مراحل بررسی سئو ، امروز بخش سوم آن مطالعه می کنید ، با بررسی سئو و انجام این سه مرحله می توانید حس مناسبی در کاربران خود ایجاد کنید و از قبال این حس خوب ، مسیر پیشرفت را برای سایت خود هموار کنید .
در بخش اول درباره تجربه کاربری و محتوا و در بخش دوم در مورد موضوعات عمومی و کلی سئو صحبت کردیم. در این بخش سرعت سایت و مشارکت را بررسی خواهیم کرد.
نباید سرعت سایت را فراموش کنیم ، نه بخاطر اینکه کاربرانی وجود دارند که شاید ار سرعت اتصال پایینی برخوردار باشند ، به دلیل اینکه گوگل سرعت بارگزاری را یک معیار می داند و رعایت آن شرایط بهتری را برای شما فراهم می نماید.
اولین و ساده ترین بررسی این است که سورس وبسایت خود را در یک مرورگر باز کنید و فایل های .js و .css را جستجو کنید. اگر تعداد زیادی از این نوع فایل ها پیدا کردید ، پس وقت آن است که دست به کار شوید. نمی توان تعداد دقیقی ارائه کرد اما با کمی تجربه و خواندن فایل ها می توانید این مورد را تشخیص دهید.
برای کمک ، می توانید از سرویس Google Page Speed Insight استفاده نمایید که به شما کمک می کند تا عیب های وبسایت خود را ببینید و به تصحیح آنها بپردازید
کش مرورگر به این معنا است که یک مرورگر ، چگونه سایت را به خاطر می سپارد تا بتواند دفعه بعد ، سریعتر آن را لود نماید. اگر از وردپرس استفاده می کنید ، افزونه های زیادی مانند WP Rocket ، WP Super Cache و W3 Total Cache وجود دارند که می توانند به شما بسیار کمک کنند. این مورد را نیز می توانید در Google Page Speed Insight چک کنید. همچنین می توانید از سایت هایی مانند Webpage.test.org استفاده نمایید تا وضعیت سایت خود را در این مورد ببینید.
فشرده سازی یا Compression فایل های شما را تا حد امکان کوچک کرده سپس آنها را برای مرورگر کاربر ارسال می کند
گوگل می گوید
فعال کردن فشرده سازی Gzip می تواند حجم ارسال را تا 90 درصد کاهش دهد که باعث کاهش چشمگیر زمان دانلود منابع می شود و در نهایت باعث افزایش سرعت بارگزاری اولیه سایت شما و رضایت مندی کاربران شود.
ابزار هایی که برای کش مرورگر معرفی کردیم ، در مورد فشرده سازی نیز کاربرد دارد. البته فشرده سازی بنا به سایت های مختلف می تواند متفاوت باشد که توضیح آن نیاز به یک مطلب جداگانه دارد. با ابزارها وضعیت این مورد را در سایت بررسی کنید و در صورت لزوم آن را بهبود ببخشید. علاوه بر این اگر سایت شما از اتصال HTTP / 2 استفاده می کند ، نیازی به استفاده از فشرده سازی ندارید.
گوگل افراد را به وبسایت شما می آورد ، اما ایجاد مشارکت در وبسایت می تواند کاربران را دوباره به سایت برگرداند. برای مثال می تواند جشنواره های فروش را ذکر کرد.
یکی از واضح ترین روش های برای مشارکت ، شبکه های اجتماعی است. چند پلتفرم شبکه اجتماعی را هدف قرار دهید. فیسبوک ، اینستاگرام ، تلگرام یا توییتر ، کاربران هدف خود را در این شبکه ها پیدا کنید و آن ها را تشویق کنید که شما را دنبال کنند. پس اگر هنوز در شبکه های اجتماعی مشغول نشده اید شروع کنید.
حتما چک کنید که لیست شبکه احتماعی های خود را در وبسایت قرار داده باشید. بررسی کنید که ورودی های شما از شبکه های اجتماعی چقدر است و چه مقدار از سایت به شبکه های اجتماعی ورودی دارید. اگر این اعداد کم هستند تغییراتی اعمال کنید. به طور مثال می توانید یک پست برای دریافت کد تخفیف در شبکه های اجتماعی منتشر کنید تا کاربران را به سایت هدایت کنید تا کد تخفیف خود را دیافت کنند و یا می توانید برای جذب بیشتر کاربران سایتتان به شبکه های اجتماعی ، محل قرار گیری لیست شبکه های اجتماعی را بیشتر در معرض دید کاربران قرار دهید.
خبرنامه یکی از قدیمی ترین و پرکاربرد ترین ابزار ها در مورد مشارکت است. شما می توانید کاربرانتان را از هرآنچه در وبسایت خود می گذرد مطلع سازید ، آنها را با جشنواره های فروش آشنا کنید و یا به آنها خبر های خاص ارسال کنید.
پس اگر آماده ارسال هستید ، گزینه ای در سایت خود قرار دهید. این بخش را در جایی قرار ندهید که دید خوبی نداشته باشد و طراحی جذابی به آن ببخشید تا کاربران دوست داشته باشند به آن توجه کنند. در این قسمت سوالی نپرسید ، فقط یک ایمیل از کاربر بگیرید .
اگر سه بخش را مطالعه کردید ، ب یک بررسی سئو را انجام داده اید. حتی اگر فقط مطلب را مطالعه کردید و کار عملی ای انجام نداده اید ، قطعا در ذهن خود مواردی را پیدا کرده اید که باید آنها را بهبود ببخشید. همیشه سعی کنید سایت خود را بروز نگه دارید و این را به عنوان بخش تعمیر و نگهداری در نظر بگیرید و از انجام آن غافل نشوید.
بدون نظر